Hvad sker der i 2014-2015?
Sidst opdateret 9. december 2014
Hvad sker der i 2014-2015?
Udbygning af infrastrukturforbindelsen fra Danmark til Tyskland i 2013 suppleres med første trin af udvidelsen i Tyskland og understøtter dermed den høje forsyningssikkerhed i Danmark.
gas2015gas2015gas2015_gassen i fremtidengas2015_aktuellegas2015_aktuelle

I takt med at den fysiske kapacitet mellem Danmark og Tyskland udvides, integreres det danske gasmarked også tættere med det nordvesteuropæiske gasmarked. Udvidelsen af naturgasnettet er med til at forøge kapaciteten, så Danmark kan importere naturgas, når produktionen af naturgas i den danske del af Nordsøen klinger af.

Trin 1 af den tyske udvidelse er færdig i slutningen af 2014, hvormed der kommer øget kapacitet fra Tyskland. Trin 2 er færdig i slutningen af 2015.

Denne kommende vinter og forsyning gennem Ukraine
I den kommende vinter er det vurderet, at forbrugere i tilfælde af et afbrud af den russiske forsyning kan forsynes i minimum fem måneder, og højst sandsynligt vil alle forbrugere kunne forsynes i hele perioden.

- Den ukrainske krise har endnu ikke påvirket forsyningen af naturgas til EU-landene, forklarer Jeppe Danø, områdeleder i Energinet.dk.

- Vi er på vej ind i en vinter, som allerede nu er startet mildt, og med de høje fyldningsgrader i lagrene er Danmark, som udgangspunkt, ikke er sårbar over for en periode med svigtende russiske gasleverancer.


Jeppe Danø, områdeleder i Gasmarked- og drift i Energinet.dk. Foto: Steven Hofman.

Biogasanlæg i vækst
I 2014 er gyllebaseret biogas fra anlæg i Nordjylland og ved Horsens blevet opgraderet til naturgaskvalitet og tilført naturgasnettet. Omkring 10 projekter med opgradering af biogas er under modning og kan inden for de næste par år tilsluttes det danske distributions- og transmissionsnet.

Langt hovedparten tilsluttes i distributionsnet og anvendes lokalt, men en del bionaturgas vil enten gennem direkte tilkobling eller via komprimering fra distributionsnettet ende i transmissionsnettet. I øjeblikket vurderes, at omkring 60 mio. Nm3 bionaturgas vil blive injiceret i transmissionsnettet, men dette er afhængigt af få store projekter og derfor behæftet med større usikkerhed.

13/56

Kontakt

Jeppe DanøGassystemansvar+4523338805Send mail
Jeppe Danø

Fakta

Gas i Danmark 2015

Spørgsmål

Har du konkrete faglige spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig direkte til kontaktpersonen øverst på siden.

Vores generelle kontaktinfo finder du her.