Kompressorstation Everdrup
Som en del af Baltic Pipe opfører Energinet en kompressorstation uden for Everdrup på Sydsjælland
En vigtig del af Baltic Pipe bliver den kompressorstation, der bliver placeret uden for Everdrup på Sydøstsjælland. Kompressorstation skal hæve gastrykket i rørene, så de store mængder gas kan sendes tværs over Østersøen til Polen.
BALTIC PIPE I FULD DRIFT
Baltic Pipe er nu i drift med fuld kapacitet - op til 10 milliarder kubikmeter gas om året.
Læs mere under nyheder længere nede på siden
Vigtige milepæle i projektet
Her kan du få overblik over de forskellige faser i opførelsen af kompressorstationen.
Du kan læse mere om de enkelte faser og se, hvornår vi forventer at udføre arbejdet.
- Geotekniske forundersøgelser
Geotekniske forundersøgelser
Forud for anlægsarbejdet gennemføres der en række geotekniske forundersøgelser for at kortlægge jordbundsforhold og pejle grundvandsniveau langs den planlagte rute.
De geotekniske boringer i forbindelse med kompressorstationen er udført
Arkæologiske undersøgelser
Inden vi kan gå i gang med anlægsarbejdet, laver vi arkæologiske undersøgelser langs hele den planlagte rute for at sikre eventuelle fortidsminder. Der er behov for, at nogle af forundersøgelserne laves, inden der er gennemført ekspropriation på den enkelte ejendom. Det er de lokale museer, der laver de arkæologiske undersøgelser. De fjerner mulden med gravemaskine og undersøger, om der er tegn på væsentlige fortidsminder. Hvis de finder noget, bliver det markeret, og museet vil vurdere, om der er behov for større arkæologiske undersøgelser, som de så laver på et senere tidspunkt. Når de arkæologiske forundersøgelser er færdige, lægges mulden på plads, så arealerne igen kan benyttes.
De arkæologiske undersøgelser i forbindelse med kompressorstationen er gennemført
Besigtigelse og ekspropriation
Energinet kan på samfundets vegne få ret til at lægge nye gasledninger og opføre gasstationer. Rettighederne til det får vi ved at foretage en ekspropriation.
I efteråret 2019 blev der afholdt besigtigelse og ekspropriation for det område, hvor kompressorstationen og vej-adgange skal ligge.
De nødvendige del-arealer for kompressorstationen blev eksproprieret, inden anlægsarbejdet gik i gang i december 2019
Anlægsarbejde
Der er anlagt en ny adgangsvej fra Rønnedevej til arealet, hvor kompressorstationen skal ligge.
Byggeriet af selve stationen er gået i gang i 2020 – først procesanlægget og senere administrationsbygning og lagerbygning.
Sideløbende med Energinets byggeri anlægger vores samarbejdspartner Cerius en transformerstation på samme areal.
I 2020 og 2021 vil der desuden blive gravet i lokalområdet ved Everdrup, fordi gasrørledningen skal føres til og fra kompressorstationen. Læs mere om ledningsarbejdet på hjemmesiden Baltic Pipe Sjælland
Byggeriet af selve kompressorstationen begyndte i sommeren 2020
Afslutning af anlægsarbejde
Når byggeriet af stationen er færdigt, retablerer vi de omkringliggende arealer. Der vil også blive test og fejlretning, som kan give støj i korte perioder.
Vi lægger stor vægt på at få arealet rundt om stationen til at se pænt ud med tilstrækkelig beplantning ud fra æstetiske og arkitektoniske krav, ligesom vi naturligvis lever op til det, vi har lovet naboerne og Miljøstyrelsen.
Vi tjekker også, at vi lever om til Miljøstyrelsens krav om støjreduktion, både af hensyn til naboerne og til arbejdsmiljøet på stationen.
KOMPRESSORSTATIONEN SKAL VÆRE FÆRDIG I SOMMEREN 2022 TIL TEST OG INDKØRING
EN DEL AF DEN NYE BEPLANTNING ER FORETAGET I 2021. PÅ GRUND AF FORSINKELSER PÅ ØVRIGE DELE AF BALTIC PIPE-PROJEKTET VIL RESTEN AF BEPLANTNINGEN SKE I 2022 og 2023.
Seneste nyt fra Baltic Pipe - Everdrup
Få svar på dine spørgsmål om kompressorstationen
Vi har samlet svar på de oftest stillede spørgsmål om kompressorstationen ved Everdrup
Hvordan bliver adgangsvejen til kompressorstationen?
Hvordan inddrager I naboerne?
Er det farligt at bo tæt på kompressorstationen?
Hvis det var farligt, ville Energinet ikke få lov til hverken at bygge eller drive stationen. Vi sætter sikkerhed højest, både i planlægning, udførelse og drift. Kompressorstationen bliver bygget og drevet i henhold til lovgivning og standarder, der sikrer et meget højt sikkerhedsniveau. Materialevalg, dimensionering og udførelse hviler på omfattende erfaringer både i og udenfor Danmark
Der er aldrig sket ulykker på det danske transmissionsnet, som i øvrigt har eksisteret i over 40 år.
Tager I hensyn til hasselmusene, der lever i området?
Hvor meget kommer kompressorstationen til at støje?
Hvordan lyder støj fra et kompressoranlæg?
Støjen kan nok bedst sammenlignes med støj fra et ventilationsanlæg.
Hvorfor skal I bruge så stort et areal til kompressorstationen?
Hvorfor skal kompressorstationen ligge ved Everdrup?
Det er nødvendigt at lave en kompressorstation for at kunne hæve gastrykket i rørene, så de store mængder gas kan sendes over Østersøen. Men det er ikke nemt at finde en god placering til en stor kompressorstation. Uanset, hvor den placeres, vil det medføre, at nogen kan se den eller får den i nærområdet. Af tekniske årsager skal kompressorstationen ligge i nærhed af det sørør, der skal krydse Østersøen. Energinet har undersøgt flere steder og vurderet fordele og ulemper. Vurderingen indeholder både landskabelig påvirkning, nærhed til beboelse, miljøforhold og tekniske og økonomiske vurderinger. Energinet har vurderet, at en placering ved motorvejen ved Everdrup samlet set er den mest hensigtsmæssige – man kan også sige den mindst ringe placering.
Hvad gør Energinet for at indpasse kompressorstationen i landskabet?
Hvor kan jeg finde information fra tidligere borgermøder?
I forbindelse med 2.offentlige høringsfase i Baltic Pipe inviterede Energinet til en række borgermøder om projektet. Mødet i Næstved den 4. marts 2019 handlede om kompressorstationen ved Everdrup. Præsentationen fra borgermødet i Næstved kan ses her
Information til naboer og lodsejere om nye gasledninger
Her kan du hente information, der er nyttig for borgere, der kan få et nyt gasrør på deres ejendom eller i deres nærområde.