Viking Link: Elforbindelse til Storbritannien
Viking Link er en kommende 770 km lang elforbindelse mellem Danmark og Storbritannien. Elforbindelsen vil give en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi, adgang til bæredygtig energiforsyning og øget forsyningssikkerhed.
Kortet er en principskitse og viser ikke, hvor de nye kabler kommer til at gå. Klik på kortet for at se detaljer om linjeføringen på land i Danmark.
Baggrund
Viking Link er en kommende elforbindelse (2023) baseret på jævnstrøm (HVDC) mellem Danmark og Storbritannien. Med sine 765 km bliver projektet verdens længste kabelforbindelse, med koblingspunkt til det danske og det engelske transmissionsnet via to højspændings-omformerstationer i henholdsvis Revsing i det sydlige Jylland, og Bicker Fen i det Nordøstlige England.
Viking Link kommer til at spille en vigtig rolle i den danske og europæiske indsats for at fremsikre vores forsyningssikkerhed i forhold til energi. Danmark og resten af Europa står som midt i en grøn omstilling, hvor der skal indpasses mere vedvarende energi i energisystemerne. Det betyder, at de elektriske motorveje - transmissionsnettet - udbygges, da vi bliver afhængige af at kunne transportere mere strøm over længere afstande.
Når det fx blæser kraftigt i Danmark, skal den store mængde vindenergi kunne udnyttes og transporteres ud til forbrugerne i hele landet. Samtidig er produktionen af vindenergi på dansk jord så konkurrencedygtig, at vi kan sælge den overskydende produktion til vores nabolande og dermed gøre grøn energi til en god forretning for Danmark.
Omvendt når det er vindstille i Danmark, skal forbrugerne herhjemme kunne dækkes ind og forsynes med grøn energi fra lande hvor det blæser.
Det system kræver, at der er stærke og fleksible forbindelser til transport af vores energi, også over landegrænser, for på den måde at kunne udnytte energien bedst muligt.
Byggeriet af Viking Link forbindelsen er godt på vej mod sin fuldførelse her i midten af 2023. Kablerne er allerede lagt i jorden på både engelsk og dansk side, søkablet er netop lagt og forbundet på havbunden, og omformerstationerne står også nærved færdige. Når vi i løbet af 2023 bliver vi færdige med at installere alt teknikken, skal anlægget igennem et omfattende testprogram, førend det forventes at sættes i drift 31 december 2023.
Når Viking Link står færdig vil forbindelsen kunne sikre transport af grøn energi for op til 1.4 millioner husholdninger.
Viking Link udvikles og bygges af Energinet og britiske National Grid via National Grid Ventures Limited.
Teknisk beskrivelse
Forbindelsen kommer til at bestå af disse hovedkomponenter:
Nordsøen
-
625 km søkabler baseret på jævnstrøm (HVDC) mellem Storbritannien og Danmark. Søkablerne bliver gravet eller spulet ned i havbunden
Danmark
- Landkabel (76 km) baseret på jævnstrøm (HVDC) fra kysten i det vestlige Danmark til den nuværende 400 kV station i Revsing nær Vejen
- Omformerstation i Revsing, der ændrer strømmen mellem jævnstrøm og vekselstrøm
- Nyt udstyr på den eksisterende 400 kV station i Revsing
Storbritannien
- Landkabel (66,5 km) baseret på jævnstrøm (HVDC) fra den engelske kyst til en omformerstation
- Omformerstation, der ændrer strømmen mellem jævnstrøm og vekselstrøm
-
Landkabel baseret på vekselstrøm (HVAC) fra omformerstationen til National Grids eksisterende transformerstation i Bicker Fen i Lincolnshire
- Nyt udstyr på den eksisterende transformerstation
Overordnet tidsplan
Aktivitet | Tid |
Miljø- og plantilladelser, Danmark | 2018 |
Aftaler med lodsejere, Danmark | Oktober 2018 - marts 2019 |
Kontrakter på kabler og omformere | 2. kvartal 2019 |
Installation af landkabler, Danmark | 2020 - 2022 |
Installation af søkabler | 2020 - 2023 |
Idriftsættelse | 31. December 2023 |
Videopræsentation af Viking Link projektet
Business case
En business case er den analyse, som danner baggrund for Energinets investeringsbeslutning. Her kan du læse den offentlige udgave, hvilket betyder, at visse kommercielle oplysninger er skjult.
Viking Link og Vestkystforbindelsen - Business case (pdf).
Supplerende information:
Teknisk gennemgang af Viking Link,Vestkysforbindelsen og Endrup-Idomlund (pdf)
Orientering om business case for Viking Link og Vestkystforbindelse (pdf)
Hvordan foretager Energinet samfundsøkonomiske analyser i deres business cases? (pdf)
Relaterede projekter
Viking Link hænger tæt sammen med projektet Endrup-Grænsen, som handler om at bygge en elforbindelse til Tyskland. Tilsammen vil de to udlandsforbindelser kunne skabe et markant samfundsøkonomisk overskud i Danmark og fremme en mere effektiv grøn omstilling. Derfor er der lavet en fælles business case for de to projekter.
Mere information
-
Viking Link hjemmeside
Læs mere om projektet på Viking Links hjemmeside
-
Energistyrelsens miljøredegørelse
Miljøredegørelsen for søkablerne
-
Miljøstyrelsens VVM-redegørelse
VVM-redegørelsen for landdel
-
Forslag til lokalplan
Forslag til lokalplanen for omformerstationen i Revsing
-
Præsentation nabomøde
Præsentation fra møde for naboer til Revsing station august 2020.
Vigtigt projekt for Europa
Den 15. juli 2016 blev Viking Link-projektet bevilget EU-midler til at lave forundersøgelser og gennemføre modningsprojektet for kabelforbindelsen mellem Danmark og England.
Støtten fra Connecting Europe-faciliteten (CEF) er på 14,8 millioner euro og dækker projektaktiviteter, der udføres frem til sommeren 2018.
Viking Link er på EU’s liste over vigtige infrastrukturprojekter, der bidrager til sammenkoblingen af de europæiske elnet, de såkaldte Projects of Common Interest (PCI).
Projektinformation
Projekttype
Udlandsforbindelser
Godkendt
Region
Danmark i øvrigt
Godkendende instans
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Forventes i drift
Projektstatus
Et anlægsprojekt kan have følgende projektstatus:
- Muligt Anlægsprojekt, som er en del af den langsigtede planlægning af el- eller gasnettet, men som endnu ikke er besluttet i Energinet.
- Planlagt Anlægsprojekt, som er besluttet i Energinet, men som endnu ikke er investeringsgodkendt af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
- Godkendt Anlægsprojekt, som har fået alle relevante investeringsgodkendelser, og som realiseres, når der er indhentet miljø- og plantilladelser.
- I drift Anlægsprojekt, som er taget i brug inden for det seneste år.
Tilladelser og miljøvurderinger
Energinet modtog i 2018 miljø- og plantilladelser til de dele af Viking Link, som skal etableres på dansk jord og havområde. Tilladelserne blev givet af disse myndigehder:
- Miljøstyrelsen, som har ansvar for miljøbehandlingen af anlæggene på land.
- Energistyrelsen, som har ansvar for miljøbehandlingen af søkablerne
- Vejen Kommune, som har ansvar for plangrundlaget for omforstationen i Revsing.
Som forudsætning for tilladelserne er der gennemført en række undersøgelser og udgivet miljøredegørelser. Desuden har Energinet holdt borgermøder for de borgere, der kan blive påvirket af landkablerne og omformerstationen i Revsing.
Vi har lavet en folder, som kort beskriver de påvirkninger af miljøet og befolkningen, der kan forventes i forbindelse med de tekniske anlæg, som skal opføres på land. Folderen er baseret på VVM-redegørelsen for projektet. Du kan også hente hele VVM-redegørelsen hos Miljøstyrelsen.
Her kommer landkablet til at gå
Klik på kortet for at hente et kort, hvor du kan se detaljer om linjeføringen
§4 godkendelse
Den 22. december 2015 ansøgte Energinet Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet om tilladelse jf. lov om Energinet.dk §4 til at etablere Endrup-grænsen (Vestkystforbindelsen), Viking Link og Endrup-Idomlund.
Se ansøgning (pdf)
Se bilag til ansøgning: Grøn omstilling, velfungerende markeder og nødvendig infrastruktur (pdf)
Den 30. oktober 2017 modtog Energinet godkendelse af projektet.
Se afgørelse fra Energi-, Forsynings og Klimaministeriet (pdf)